Γερμανία: Πώς να αποκτήσεις τη Μπλε Κάρτα

Εσύ γνώριζες ότι εκτός από την Πράσινη Κάρτα που ισχύει στην Αμερική, υπάρχει και η αντίστοιχη Μπλε Κάρτα για τη Γερμανία; Εάν είσαι επαγγελματίας από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να διαθέτεις τη συγκεκριμένη κάρτα, προτού μεταβείς στη Γερμανία για δουλειά.
Τι ακριβώς είναι η Μπλε Κάρτα;

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη κάρτα, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και πέρασε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Αύγουστο του 2012. Στόχος ήταν να γίνει μία αντιγραφή του Αμερικανικού συστήματος, όπου θα αναγνωρίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του κατόχου της κάρτας και θα διευκολύνει την παραμονή τους στη χώρα. Όμως, σε αντίθεση με την Πράσινη Κάρτα, θα πρέπει να κερδίζουν μισθό, τουλάχιστον 1,5 φορά υψηλότερο, από τον μέσο όρο της χώρας τους.

Η Γερμανία, είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης της Μπλε Κάρτας. Σχεδόν το 90% των καρτών, καλύπτεται από αυτήν. Ακολουθούν: η Γαλλία με 3,6%, η Πολωνία με 3,2% και το Λουξεμβούργο με 3%.

Υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούσαι Μπλε Κάρτα;

Η κάρτα χορηγείται σε όποιον κατέχει Πανεπιστημιακό Πτυχίο και διαθέτει σταθερό (και υψηλό) εισόδημα. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να έχεις ήδη μία καλή δουλειά, πριν κάνεις αίτηση για τη συγκεκριμένη κάρτα.

Για τα λεγόμενα ανεπαρκή επαγγέλματα στη Γερμανία (όπως γιατροί, μηχανικοί κτλ), θα πρέπει να λαμβάνεις ετήσιο μισθό που αγγίζει τα 41,808€. Για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, οι ετήσιες απολαβές σου θα πρέπει να φτάνουν τα 53,800€.

Πώς μπορείς να πραγματοποιήσεις αίτηση για να τη λάβεις

Είτε εσύ, είτε ο εργοδότης σου, πρέπει να συμπληρώσετε την ειδική αίτηση για τη Μπλε Κάρτα και να στείλεις τα έγγραφα που απαιτούνται στην πρεσβεία σου.