Γερμανία: Πλέον θα πληρώνονται και οι ώρες εργασίας εκτός γραφείου!

Η Γερμανία είναι μία από τις πιο τυπικές χώρες στον τομέα της εργασίας και του εργατικού δικαίου. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας εργαζόμενος απαντάει σε e–mail και κλήσεις εκτός δουλειάς; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Τρίτη, έδωσε την απάντηση!

Πλέον όλοι οι εργοδότες στην Ε.Ε., είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις ώρες εργασίας όλων των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υπάλληλος απαντήσει σε κλήσεις ή e-mail σε ώρες εκτός εργασίας, οι ενέργειες αυτές πρέπει να καταγράφονται ως ώρες εργασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των εργοδοτών, ενώ τα συνδικάτα δηλώνουν εμφανώς ικανοποιημένα. Τι ακριβώς αλλάζει, όμως;

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλοι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής χρόνων εργασίας, όλων των υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο θέμα άνοιξε έπειτα από καταγγελία στην Ισπανία, ότι η Deutsche Bank SAE, θα έπρεπε να υποχρεούται να καταγράφει το χρόνο του προσωπικού.

Ακόμα, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο συγκεκριμένος νόμος θα εφαρμοστεί στη Γερμανία. Κάθε κρατίδιο της χώρας, θα πρέπει να αποφασίσει το πώς ακριβώς θα ενσωματώσει το νέο νόμο στο εργατικό δίκαιο. Στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δραστηριότητες των υπαλλήλων που αφορούν την εργασία τους, εντός και εκτός γραφείου.

Ποιος είναι ο στόχος;

Βασικός στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κάθε εργαζόμενος έχει απαράβατο δικαίωμα να εργάζεται συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα. Μόνο εάν ολόκληρο το εργασιακό περιβάλλον μίας εταιρίας καταγράφεται, τότε θα μπορεί να ελεγχθεί εάν οι προβλεπόμενες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας παραβιάζονται ή όχι.

Οι ώρες της επιπλέον εργασίας στη Γερμανία το 2017, ήταν συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια, ενώ οι μισές από αυτές παρέμειναν απλήρωτες.