Γερμανία: Η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των ναρκωτικών

Τέσσερις Γερμανικές πόλεις – το Σααρμπρύκεν, η Ερφούρτη, η Δρέσδη και το Κέμνιτς – έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στην κατανάλωση αμφεταμίνης σε όλη την Ευρώπη, ενώ η χρήση της κοκαΐνη και του MDMA φαίνεται να παρουσιάζει αύξηση σε Ντόρτμουντ και Βερολίνο.

Νέα έρευνα στο άδυτο της εγκληματικότητας αποδεικνύει περίτρανα ότι η Γερμανία είναι ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ναρκωτικών, κυρίως όσον αφορά την αμφιθεταμίνη και την μεθαμφεταμίνη. Τα δεδομένα έχουν προκύψει έπειτα από ανάλυση των λυμάτων σε περισσότερες από 70 πόλεις της Ευρώπης.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Εθισμού Ναρκωτικών και Αλκοόλ. Τα αποτελέσματα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν κάποιες προκαταλήψεις για τη χρήση των ναρκωτικών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν και νέα δεδομένα!

Λεπτομέρειες από την ανάλυση των λυμάτων

Η έρευνα μέσω ανάλυσης των λυμάτων είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά. Αρχικά, ξεκίνησε με στόχο τη μελέτη για τη χρήση χημικών στα νοικοκυριά. Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος μελέτης είναι ιδανικός σε περιπτώσεις όπου αμφισβητείται η ειλικρίνεια των συμμετεχόντων και φυσικά όπου πρέπει να αναλυθούν με αξιόπιστο τρόπο τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το project το 2011, μελετώντας τα λύματα νερών σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία δεδομένα, προέκυψαν από τη μελέτη 73 πόλεων σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπεύθυνοι του project, επισημαίνουν πως η αύξηση των επιπέδων ναρκωτικών που βρέθηκαν στην ανάλυση, δε σημαίνει απαραίτητα και αύξηση στη χρήση.Ad Here: 728×90

Σααρμπρύκεν: Το Ευρωπαϊκό κέντρο αμφεταμίνης!

Το Σααρμπρύκεν, η πρωτεύουσα του Σάαρλαντ με πληθυσμό 330,000, είναι αναμφισβήτητα Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χρήσης αμφεταμίνης. Με καθημερινό ποσοστό χρήσης 407mg ανά 1000 άτομα, το Σααρμπρύκεν καταναλώνει το διπλάσιο ποσό από την αμέσως επόμενη πόλη στη λίστα (ΡεΪκιαβικ της Ισλανδίας με 210mg).

Ακόμη, έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση από το 2017 στο 2018, με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν 68%  ποσοστών. Υπάρχουν 2 επιπλέον Γερμανικές πόλεις – το Ντόρντμούντ και το Βερολίνο – που βρίσκονται στη δέκατη και ενδέκατη θέση της λίστας αντίστοιχα.

Δεν είναι λίγοι όμως, όσοι έχουν ασκήσει κριτική στα αποτελέσματα. Ισχυρίζονται πως τα λύματα της πόλης, δεν προέρχονται μόνο από αυτήν αλλά και από περιοχές της Γαλλίας και άλλες Γερμανικές Περιοχές.

Μεθαμφεταμίνη

Η μεθαμφεταμίνη είναι μια ισχυρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή αμφεταμίνης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία. Ενώ τα ναρκωτικά ήταν πάντοτε περισσότερο δημοφιλή στη Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, πλέον, έχουν ισχυρή παρουσία και στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα από έρευνα που διεξήχθη για το 2018, δείχνουν πως οι 3 Ευρωπαϊκές πόλεις με την υψηλότερη χρήση μεθαμφεταμίνης, είναι όλες Γερμανικές (Ερφούρτη: 211mg/1000 άτομα, Κέμνιτς: 196mg, Δρέσδη: 174mg). Η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και το Μπρνο στη Τσεχία, ολοκληρώνουν την πεντάδα.

Party Ναρκωτικών: Όσοι δουλεύουν για το σαββατοκύριακο

Κατά τη διάρκεια του project, οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τις φορές της εβδομάδας όπου η κατανάλωση ναρκωτικών ήταν πολύ υψηλότερη. Το MDMA και η κοκαΐνη, όπως ήταν αναμενόμενο καταναλώνονται επί το πλείστον το σαββατοκύριακο.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές, είναι πως η χρήση ναρκωτικών δεν περιορίστηκε μόνο σε πόλεις με έντονη νυχτερινή ζωή, όπως το Βερολίνο ή πιο εύρωστες πόλεις οικονομικά, όπως το Μόναχο. Το Ντόρντμουντ, είχε τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση κοκαΐνης σε όλη τη Γερμανία (409.4mg / 1000 άτομα / ημέρα).