Γερμανία: Αντιδρούν οι Έλληνες εστιάτορες στη γενικευμένη επίθεση εναντίον τους για τις εργασιακές συνθήκες που προσφέρουν στους νεομετανάστες

Δεν είναι λίγα τα άρθρα που δημοσιεύονται κατά καιρούς και αφορούν στην εκμετάλλευση των ελλήνων νέο/μεταναστών από Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα από εστιάτορες στη Γερμανία.

Όμως, στη σφοδρή κριτική αντιδρούν
πολλοί Έλληνες εστιάτορες. «Δεν μπορεί να εκτοξεύεται μια γενικευμένη κατηγορία εναντίων όλων. Αν υπάρχουν, που υπάρχουν προφανώς και τέτοιοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται Έλληνες μετανάστες να ονοματιστούν και να καταγγελθούν. Αλλά όχι γενικά και αόριστα να τσουβαλιάζονται όλοι» επισημαίνουν στον συνεργάτη του Δορυφόρου.

«Δεν είναι λίγοι που αναζητούν εργασία χωρίς να πληρούν έστω και τις παραμικρές προϋποθέσεις. Υπάρχει, επίσης, και η άλλη άποψη πέραν αυτής που με τόσο ευκολία καταγράφεται» συνεχίζει ο Έλληνας εστιάτορας.

«Έτσι ενώ στο τηλέφωνο μιλούν για πολύχρονη εμπειρία, όταν έρθει η ώρα αποδεικνύεται πως δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουν καθόλου χρήματα για να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα και μας βάζουν μπροστά στο δίλλημα: Τι κάνουμε τώρα; Τον κρατάμε και τον υποαπασχολούμε δίνοντάς του και διαμονή μέχρι να βρει κάτι άλλο; Για πόσο όμως; Στη συνέχεια αφού δεν έχουν βρει αλλού να δουλέψουν ξεκινούν να απαιτούν τα «δικαιώματα» από το γερμανικό κράτος, έχοντας μόνο εκείνες τις πληροφορίες που τους βολεύουν σχετικά.».

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες καυτηριάζουν τα ΜΜΕ, τα οποία αφενός παρουσιάζουν μόνο τις κακές συνθήκες εργοδότησης των νεομεταναστών στο χώρο της εστίαση, και αφετέρου δημιουργούν στους δυνητικούς μετανάστες ψευδαισθήσεις και λάθος εντύπωση σχετικά με τα δικαιώματα, τη μισθοδοσία και κυρίως τα κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με τους εστιάτορες που μίλησαν με το συνεργάτη μας, καθοριστικό ρόλο παραπληροφόρησης των Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία παίζουν και αρκετά από τα φερόμενα ως ιδιωτικά κέντρα εύρεσης εργασίας. Για να κάνουν ελκυστική τη Γερμανία αναφέρονται σ’ αυτήν ωσάν να πρόκειται για τη Γη της Επαγγελίας, στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί ο καθένας χωρίς να χρειάζονται χρήματα, γνώση της γερμανικής γλώσσας, εξασφαλισμένη διαμονή κτλ.

Λογικό είναι να φτάνουν εδώ από την Ελλάδα και να απογοητεύονται γιατί ασφαλώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.